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1. The Applicants each occupy pitches at Oversley Mill Park.   By an application 
dated 7th June 2019 and received by this Tribunal on 10th June 2019, they sought 
a determination of questions under the provisions of the Mobile Homes Act 
1983 or an agreement to which it applies.  Initially and in error, Oversley Mill 
Park Residents’ Association was given as the Applicant, but this was corrected, 
and directions were issued for the exchange of documents and respective 
contentions.  The parties were content for determination to be by way of paper 
and without a hearing.  The Tribunal, nevertheless, inspected the site on 23rd 
September 2019. 
 

2. The questions raised by the Applications recorded in the directions were as 
follows: 
a) (i) The removal of a double unit on pitch number 36 as it contravenes the 
separation distance of 6 metres to number 38 and (ii) further that site licence 
condition 2(iv) has been breached by the installation of a window within the 
separation distance. 
b) Whether the home on number 36 should be clad as per site licence condition 
number 2(iii). 
c) An order for the Park Owner to undertake and pay for the removal of ivy and 
pollard a tree in the rear garden of number 39 as the branches from the same 
are affecting the roof of number 66. 
 

3. Question (a)(ii) above, was not pursued before the Tribunal. 
 

4. The jurisdiction of the Tribunal is conferred by Section 4(1) of the 1983 Act (as 
amended): 
4.—  Jurisdiction of a tribunal or the court 
(1)   In relation to a protected site, a tribunal has jurisdiction— 
(a)  to determine any question arising under this Act or any agreement to which 
it applies; and 
(b)  to entertain any proceedings brought under this Act or any such agreement, 
subject to subsections (2) to (6)  
[Subsections (2) to (6) are not relevant]. 
 

5. Questions (a) and (b) can be taken together:  They relate to whether there should 
be removal of a new double park home from pitch number 36 on the basis that 
it contravenes the separation distance of 6 metres to the unit at pitch number 38 
and/or whether the park home at Pitch 36 is required to be cladded 
retrospectively. 
 

6. At inspection the Tribunal saw a new double unit had been installed at Pitch 36.  
There is no dispute between the parties that it is less than 6 metres from the park 
home at Pitch 38, and there was nothing to contradict the measurement 
provided by the Respondent of 5.486 metres separating the base of each park 
home (i.e. the habitable part of each structure).  Although the new double unit 
was in situ, the brick skirting to its base were unfinished and we were told that 
completion of works was awaiting the Tribunal decision.  This decision has been 
expedited in response. 

 
 



  

7. The Applicants submit that the Site Licence at Condition 2(iii) permits the 
separation distance to be reduced to 5.25 metres, but only if the park home at 
Pitch 38 is cladded retrospectively with Class 1 Fire Rated material, which no-
one contends has been done.  The Site Licence dated 17th August 2011 makes this 
clear when it states:  “Where a caravan has retrospectively been fitted with 
cladding from Class 1 fire rates materials to its facing walls, then the separation 
distance between it and an adjacent caravan may be reduced to a minimum of 
5.25 metres”. 
 

8. The Respondent initially answered this point by asserting that the new double 
unit does not contravene the Site Licence because it has the required Class 1 Fire 
Rated materials incorporated in it (and the technical data sheet with technical 
specification was provided to that effect). 

 
9. The Respondent subsequently wrote to the Tribunal on 17th September 2019, in 

letter received the next day, asserting that questions arising under the Site 
Licence are not within the terms of Section 4 of the 1983 Act.  The Tribunal notes 
that the directions required the Respondent to “address the questions and 
requests made by the Applicants” by 12th July 2019, so this jurisdiction point was 
taken very late.  Indeed, the point was taken so late that it deprived the 
Applicants of the opportunity for addressing it in their materials, directed to be 
submitted by 2nd August 2019.  In order to avoid delay in a case where the 
completion of installation of the new double unit is awaiting a decision, and 
having regard to the centrality of jurisdiction to the role of the Tribunal, the 
Tribunal has decided to answer the question put to it and to address the question 
of jurisdiction.   
 

10. The Tribunal notes Condition 2(i) of the Site Licence, which reads (so far as 
relevant):  “Except in the case mentioned in sub paragraph (iii) … every caravan 
must where practicable be spaced as a distance of no less than 6 metres (the 
separation distance) from any other caravan which is occupied as a separate 
residence.” 
 

11. The Tribunal considers that, taking Condition 2 as a whole (which one must for 
the purposes of interpreting it), the objective is that at least one of the caravans 
to each side of the reduced separation distance must be clad or made of fire 
resistant material.  Hence, the licence is complied with if two caravans are 
between 5.25 and 6 metres apart so long as “a caravan” (meaning one of them, 
as made clear by the later reference to “it and an adjacent caravan”) is so clad.  
The reference to retrospective fitting must relate to the licencing of the 
arrangements present when the licence was issued.  Logically, therefore, the 
installation of a new unit, so long as it has the fire resistant qualities equal to (or 
better than) the retrospective cladding referred to, should not be a breach of the 
Site Licence. 
 

12.  Whereas the Tribunal has come to a conclusion in relation to the question 
posed, it nevertheless has to consider whether this decision is binding upon the 
parties i.e. whether or not the Tribunal has jurisdiction to make such a 
determination.  There does not appear to be an agreement between the parties, 
save for that contained in the “Written Statement under Mobile Homes Act 
1983”, which duplicates the provisions under Chapter 2 of Part 1 of Schedule 1 



  

to the 1983 Act (“the Schedule”).  Compliance with the Site Licence is not an 
express term of anything in that written statement.   Nor is it addressed in terms 
in the Schedule.  Those statutory implied terms, however, are not stated to be 
exhaustive of the terms to be implied into an agreement, and it is general 
principle of property law that a party (the Respondent in this case) may not 
derogate from its grant; in other words, give with one hand and take with 
another.  Furthermore, there is at Paragraph 11 of the Schedule a closely related 
protection:  “The occupier [i.e. the Applicants] shall be entitled to the quiet 
enjoyment of the mobile home together with the pitch during the continuance 
of the agreement …” 

 
13. The Tribunal finds that the question of whether an action by the Respondent is 

in breach of the Site Licence can be answered by the Tribunal under its 
jurisdiction in the 1983 Act because compliance with the Site Licence is an 
implied term of the agreement, and because it is a question of whether the 
Respondent is derogating from the agreement by breach of the Site Licence, and 
because breach of the Site Licence constitutes interference with the Applicants 
quiet enjoyment of their mobile home together with its pitch.   
 

14. Consequently, the Tribunal has jurisdiction to answer the question, but finds 
that the Respondent is not in breach of the Site Licence and accordingly has not 
broken any agreement with the Applicants. 
 

15. Whilst this determination is binding upon the parties (subject to any appeal), it 
is not binding on the Licensing Authority, which is not a party to the application. 
 

16. Question (c):  An order for the Park Owner to undertake and pay for the removal 
of ivy and pollard a tree in the rear garden of pitch number 39 as the branches 
from the same are affecting the roof of pitch number 66. 
 

17. The Applicants again refer to the Site Licence, this time at Paragraph 7(iv):  
“Trees within the site shall (subject to the necessary consents) be maintained.”  
Reference is also made to a decision of the Tribunal that tree removal within the 
boundaries of a site are a matter for the owner and not the occupiers, although 
a full reference for the case was not provided.  The Model Standards 2008 for 
Caravan Sites in England are also cited, where it is stated at paragraph 49 that 
“Trees on the Site will normally be the responsibility of the Site Owner.”, 
although the Tribunal notes that this document does not relate to the 1983 Act.  
Finally, we were referred to Paragraph 22 of the Schedule:  “The Owner shall … 
(d) maintain in a clean and tidy condition those parts of the protected site, 
including access ways, site boundary fences and trees, which are not the 
responsibility of any occupier of a mobile home stationed on the protected site” 
 

18. The Respondent also refers to the Schedule, but at Paragraph 21:  “The occupier 
shall … (d) maintain (i)  the outside of the mobile home, and (ii)  the pitch, 
including all fences and outbuildings belonging to, or enjoyed with, it and the 
mobile home”.  The tree, it is asserted, is within the pitch and the responsibility 
of the occupier.  It is not a boundary tree. 

 
19. The Tribunal inspected the tree in question.  It is to the line of a fence between 

pitches, but located within Pitch 39.  The tree is a very substantial willow tree 



  

and its branches extend over and touch the roof of the park home at Pitch 66.  
The Tribunal considers that it is of considerable age, predating the current 
occupation of Pitch 38 (which the Tribunal was informed was subject to new 
occupation 8 years ago) and probably of an age in the order of 30 years or more.  
The trunk of the tree is wreathed in ivy, which the Tribunal considers will 
threaten the viability of the tree in the medium or long term.  The tree is too big 
for its location and contrast with the otherwise well-maintained garden 
comprised within Pitch 39. 
 

20. The Tribunal finds that the maintenance of the tree is properly the responsibility 
of the owner (i.e. the Respondent), and not the occupier of Pitch 39.  Paragraph 
22 properly construed does not relate to “boundary trees” (whatever they may 
be) but, separately, boundary fences and trees.  This tree is therefore within the 
meaning of that term.  Further, the Respondent has not demonstrated that there 
is anything taking responsibility for this tree out of the norm and burdening the 
occupier of the pitch.  The tree was not planted by the current occupier and there 
is no evidence it was planted by a previous occupier.  It is not an ornamental tree 
forming part of the garden on the pitch, and its maintenance would be of such a 
nature as to be appropriately the responsibility of an owner, rather than any 
occupier from time to time.  The sort of works required periodically to a 
substantial tree, is not the sort of “maintenance” required of pitch occupiers. 
 

21. Furthermore, the Tribunal finds that the tree and the ivy growing upon it, both 
require attention:  the ivy threatens the viability of the tree and the tree is now 
touching the roof of a park home, which must cease to prevent noise and 
damage.  The Tribunal does not consider it necessary to specify the nature of the 
works required (i.e. whether pruning is sufficient or pollarding or removal), such 
matters are properly in the discretion of the owner so long as the tree is removed 
from contact with any park home and the ivy is removed or controlled so as not 
to threaten the viability of the tree.  These steps should be taken at the owner’s 
expense. 

 
22. It follows that in respect of questions (a) and (b), the Respondents position is 

vindicated and nothing need be done in respect of the location of the new double 
unit.  In respect of question (c) the Applicants are vindicated and responsibility 
for the tree reposes with the Respondent and action is required as set out above. 

 
Tribunal Judge Dr Anthony Verduyn 

 
Dated 2nd October 2019 


